Erdélyi Nagy Körutazás 2022

A Magyar Kormány által kiírt Határtalanul elnevezésű pályázat keretében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Dunapataj Nagyközség Önkormányzatának támogatásával 7 napos Erdélyi körutazáson vettek részt hetedik osztályos diákjaink. A pályázat mintegy 3,5 millió Ft-ot biztosított a kirándulás megvalósítására.

Célunk volt, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Az utazás során a meglátogatott helyszínekhez kötődő legendákkal ismerkedtünk meg. A programok, a történelmi nevezetességek, a gyönyörű táj, a számtalan közösségi élmény felejthetetlen emlékeit szeretnénk megosztani a kedves olvasókkal. A kirándulás Nagyné Karácsonyi Krisztina projektvezető, és Nagy Jenő Zoltán kísérőtanár segítségével valósult meg. Továbbá köszönjük a szülők támogatását, és a gyimesbükki általános iskolának gyűjtött adományokat!

1. nap: Arad – Vajdahunyad – Déva

Aradon a Tűzoltó-téren a Megbékélés parkot látogattuk meg először, majd megkoszorúztuk az aradi vértanúk emlékművét. Vajdahunyadra, a várak királyához, a Hunyadi-Bethlen kastélyhoz utaztunk. Déván elfoglaltuk a szállásunkat, vacsora után megkóstoltuk a közeli forrás vizét.

2. nap: Nagyszeben – Kerc – Brassó

Nagyszebenben, Erdély szász fővárosában tettünk egy csodálatos sétát. A középkori várfalaktól indulva a történelmi belvárosba érkezünk. Láttuk a lenyűgöző evangélikus templomot, majd a felújított Fő tér nevezetességeit kerestük fel. Átmentünk a Hazugok hídján, megnéztük a Brukenthal Palotát, a katolikus templomot és a Mészárosok házát is, majd némi lépcsőzés után feljutottunk a Várostoronyba. Következő célunk a középkori kerci cisztercita templom és apátság volt. Ellátogattunk a történelmi Erdély legnagyobb szász városába, Brassóba. A hatalmas, impozáns fő téren tett sétára a híres Fekete templom meglátogatása tette fel a koronát. Este Sepsiszentgyörgyre, a szállásunkra utaztunk.

3. nap: Prázsmár – Szent Anna-tó – Mohos-tőzegláp

Az Unesco Világörökség részeként nyilvántartott szász erődtemplomok egyik legkülönlegesebbikét, a prázsmárit kerestük fel. Innen Erdély egyik legnagyszerűbb látnivalójához, a Szent Anna tóhoz és a Mohos-tőzegláphoz kirándultunk. A szállásunk a varázslatos Gyimesbükkön, a Deáky panzióban volt.

4. nap: Gyimesi élmények

Gyimesbükk a Tatros felső szakaszán, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál, az ezeréves határon fekszik. A Rákóczi-vár romjai alatt, néhány méterre a régi román-magyar határtól áll a hajdani Magyar Királyi Államvasutak egyik legkeletibb, 30. számú vasúti őrháza. Felkapaszkodtunk a vár romjaihoz, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környékre. Az ezeréves határon megismertük a tatárbetörések történetét is, valamint a 2. világháború eseményeit és a 32-es határvadász zászlóalj hősies helytállását. Kimentünk egy állattartó hegyi szállásra, egy esztenára, ahol helyben készült házi finomságokat falatoztunk, és láthattuk a házi sajt készítését is. Majd szekerekre szállva kirándulást tettünk a Jávárdi-pataki vízeséshez. Utána a Borospataki Skanzenbe látogattunk, ahol a Gyimesek minden szegletéből származó, legértékesebb, régi házak láthatók, hagyományos eszközökkel, népi bútorokkal berendezve. Itt megnéztünk egy 150 évesnél is öregebb, működő vízimalmot. A gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskolában a diákok számára gyűjtött adományainkat adtuk át. Beszélgettünk, ismerkedtünk velük és a helyi szokásokkal, hagyományokkal.

5. nap: Békás-szoros – Gyilkos-tó – Csíksomlyó

A Keleti-Kárpátok legszebb szurdokvölgyében, a varázslatos szépségű Békás-szorosban gyönyörködtünk, majd a Gyilkos-tónál tettünk sétát. Felkerestük a csíksomlyói kegytemplomot, és a csodatevő, több mint 500 éves, fából készült Mária szobor elé járultunk.

6. nap: Farkaslaka – Tordai sóbánya – Tordai-hasadék

Tamási Áron sírjánál a legnagyobb székely népi íróra emlékeztünk Farkaslakán. Ezután a Tordai Sóbányába látogattunk, 150 méter mélyre, ahol fantasztikus látványban részesülhettünk. A Tordai-hasadékba az időjárás miatt sajnos nem tudtunk bemenni. Este Torockóra érkeztünk új szállásunkra, a Székelykő lábánál található Gyopár Panzióba.

7. nap: Kolozsvár – Körösfő

Utolsó napon megnéztük Kolozsváron a Szent Mihály templomot, Mátyás király és Bocskai István szülőházát, a Babes-Bolyai Tudományegyetemet, és megkoszorúztuk Mátyás király lovasszobrát. Elzarándokoltunk az erdélyi Panteonba, a Házsongárdi temetőbe, amely Erdély nagy költőinek, íróinak és jeles alakjainak végső nyughelye. Utolsó állomásunk a körösfői református templom volt a Sebes-Körös forrásánál található településen, melyről már az 1276-ban keltezett dokumentumok is szólnak. Hírnevét még a hagyományokon alapuló famegmunkálásnak és a kézimunka művészetének köszönheti. Itt őriznek 1660-tól egy felbecsülhetetlen értékű török szőnyeget, melyet II. Rákóczi György hagyott itt, hálája jeléül a harc mezején szerzett sebeinek ápolásáért. Utunk hazafelé a Királyhágón át vezetett.

Élményekben gazdag, tartalmas kirándulásban volt részünk, melyet a Csillagösvény Utazási Irodának is hálásan köszönünk!

Összeállította: Nagyné Karácsonyi Krisztina

Vélemény, hozzászólás?